Ghent PDF Work Group version 4 Tutorials voor drukklare PDF’s
Posted by Marco on Apr 25, 2010 in
VIGC: Voor het aanleveren van ‘drukklare’ PDF’s gelden nieuwe vereisten sinds de GWG (Ghent PDF Workgroup) de specificaties updatete naar versie 4. Om deze overgang te vergemakkelijken en het gebruik van de versie 4 specificaties te versnellen, heeft het VIGC (Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie) een gratis tutorial file uitgewerkt. Het VIGC start ook met een praktijkgericht seminarie, specifiek gericht naar ontwerpers en designers over hoe een goede PDF moet worden aangemaakt.
“De nieuwe versie 4 specificatie van de GWG is misschien een kleine update , maar wel een belangrijke” , zegt Didier Haazen, senior consultant en PDF expert van het VIGC en actief betrokken bij de GWG. “Zeker de nieuwe controles op een aantal – soms bizarre – fontproblemen zijn echt belangrijk. In het verleden hebben we zelf al te maken gehad met karaktertekens die verdwenen, maar daarvoor zijn er nu extra controles ingebouwd.” Er werden ook nog een aantal controles verfijnd, zoals de overdruk-controles en controles op kleine tekst en fijn lijnwerk, waardoor er minder valse waarschuwingen worden gegenereerd.
Om de voornaamste verschilpunten tussen GWG v3 en v4 te tonen, heeft het VIGC een ‘tutorial file’ gecreëerd, die men kan downloaden via de VIGC website. De voornaamste verschilpunten worden niet alleen besproken, ze worden ook getoond. De file bevat bijvoorbeeld enkele fontproblemen die niet worden gedetecteerd met v3 preflightprofielen, maar wel met v4. Als ultieme controle kan men deze file dan naar een RIP sturen om zo met eigen ogen te zien of versie 4 beter is dan versie 3.
Nieuw praktijkgericht seminarie: PDF voor designers en ontwerpers
Samen met deze gratis tutorial file lanceert het VIGC een nieuw praktijkgericht seminarie rond PDF, dat zich specifiek richt naar designers en ontwerpers. In een sessie met zeer veel praktijkvoorbeelden wordt aangetoond hoe een designer of een ontwerper moeten omgaan met PDF’s en hoe een PDF op een correcte manier moet worden aangemaakt. Het resultaat is dan een PDF die geen problemen meer oplevert wanneer die bijvoorbeeld wordt gecontroleerd met één van de GWG-profielen. Deelnemers kunnen ook vooraf een probleemfile doorgeven, die men tijdens de sessie zal analyseren.
“Tot nu toe hebben we ons vooral gericht op de grafische bedrijven en de verdere verwerking van PDF’s. Nu pakken we het aan de bron aan: bij de personen die de PDF’s aanmaken. Als zij een betere kennis hebben over de dingen die er mis kunnen gaan, dan zullen ze er beter op letten dat ze de juiste instellingen en de juiste tools gebruiken om een ‘drukklare’ PDF aan te maken. Foutieve PDF’s betekenen ook voor hen tijdverlies en ergernis, iets wat zeer gemakkelijk te voorkomen is”, zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC.
Dit seminarie wordt op vaste tijdstippen bij het VIGC georganiseerd, maar kan ook bij bedrijven in house worden gegeven, zoals reclamebureaus, uitgeverijen of drukkerijen die deze praktijkgerichte opleiding als incentive geven aan klanten. “Zo’n in house opleiding hebben we al enkele keren bij een van de belangrijkste uitgevers gegeven. Met resultaat – er was niet alleen een veel beter begrip over hetgeen er fout ging met PDF’s, we constateerden ook dat zowat 80% van hun problemen konden worden opgelost door andere instellingen te gebruiken bij het creëren van de PDF”, besluit Haazen.